Hoog sensitieve begaafdheid (hsb)

| Medisch Centrum voor Natuurgeneeskunde

Hoog sensitieve begaafdheid (hsb)

februari 21, 2015 Pieter Pieters 0

[one_two bg=”#ffffff”][centrum_left]

Hoog sensitieve begaafdheid (hsb)

Ongeveer tien procent van de mensen is overmatig gevoelig voor prikkels. Vaak wordt gesproken van hoog sensitieve personen (hsp). Een betere term is ‘hoog sensitief bewust’ of ‘hoog sensitief begaafd’ (hsb). Voor wie er goed mee leert omgaan, is hsb een kwaliteit in plaats van een beperking. Het ontwikkelen van deze eigenschap is een belangrijk aspect in mijn aanpak.

Hoog sensitief bewust zijn is een eigenschap, vergelijk het met muzikaliteit of creativiteit. Zo’n eigenschap kan niet worden aangeleerd, maar ook niet worden afgeleerd. Je kunt een muzikaal persoon niet amuzikaal maken. Waarom zou je ook? Liever onderken je het talent en ontwikkel je het. Dit kost tijd, geduld en een grote motivatie. Dit geldt ook voor hsb.  

Iemand met een hoog sensitief bewustzijn neemt subtiele prikkels waar die anderen ontgaan. Het nadeel van deze bovengemiddelde gevoeligheid is dat iemand letterlijk overprikkeld kan raken; lichaam en geest krijgen immers meer prikkels te verwerken. Dit kan leiden tot vermoeidheid en uitputting. Iemand kan zich in gezelschap snel vermoeid en ongemakkelijk voelen. Ook is vaker sprake van piekergedrag en angsten. Voor hoog sensitief bewuste personen is het soms niet gemakkelijk om te functioneren binnen onze snelle en drukke maatschappij. Een maatschappij die hen bovendien vol onbegrip benadert. Ook mensen uit de directe omgeving kunnen zich meestal niet voorstellen wat er gebeurt als je zoveel extra prikkels te verwerken krijgt.

Stel je voor dat een normaal gevoelig iemand en een overmatig gevoelig persoon naar een schilderij kijken. Wat is het verschil in wat zij waarnemen? De normaal gevoelige persoon ziet het schilderij, de kleuren en contouren. Hij vind het mooi of niet mooi, en vervolgens loopt hij door naar het volgende kunstwerk. De overmatig gevoelige persoon ziet meer kleurschakeringen en hem vallen veel meer details op zoals een blaadje aan de boom met nét een andere kleur. Hij kan zich moeilijk losrukken van het schilderij vanwege de emoties die hij voelt bij het bekijken en analyseren van het schilderij. Na anderhalf uur in het museum stelt de normaal gevoelige persoon voor nog een uurtje te gaan shoppen. De hoog sensitieve persoon is doodmoe van alle indrukken en gaat het liefst naar huis.

Soms gaan de opgenomen prikkels een eigen leven leiden. Er ontstaat een disbalans tussen gevoel, hart en gedachten met piekeren en angsten tot gevolg. Hoog sensitief bewustzijn kun je alleen als kwaliteit zien en als kracht inzetten als je leert te begrijpen wat de impact is van alle prikkels. Ik help gemotiveerde hsb’ers die vaardigheid te ontwikkelen.

Omgaan met hoog sensitieve begaafdheid is niet iets wat je met een uurtje per week trainen kunt leren; je moet bereid zijn er ook thuis mee aan de slag te gaan. Na verloop van tijd keert de kwaliteit van leven terug; als je goed leert omgaan met de prikkels, wordt overmatige gevoeligheid een waardevolle verdieping van het leven.  


Het geluk van het leven hangt af van de kwaliteit van je gedachten

– Marcus Aurelius

[/centrum_left][/one_two]